aranykapu

Holnap „Végre péntek”, mit szólnál egy kis lazító matekhoz?
( KészÜlj, mert egyre inkább „PÉNTEK” van. )

Melegítsünk be wikipédiából:

„A Hold a Föld–Hold rendszer tömegközéppontja körül kering. Egy Föld körüli keringést a háttérben levő csillagokhoz viszonyítva 27,32 nap alatt tesz meg, ezt nevezzük sziderikus keringési időnek. Mivel azonban mindeközben a Nap körül is kering a Hold, ezért egy kissé tovább tart, hogy ugyanabba a fényfázisba térjen vissza. Ez az idő 29,53 napig tart, ezt nevezzük szinodikus keringési időnek. Az anomalisztikus hónap 27,55, a drakonikus hónap 27,21 nap.”

Na bumm, ebből hámozd ki!

Egyszerűsítsünk, legyen kereken 28 nap a keringési idő és nevezzük el KITALÁLT keringési időnek. Tehát akkor a Hold a KITALÁLT keringési időből levezetve 4 hét alatt tesz 1 kört és 7 naponta van 90 fokban eltérő fázisban. Ez a „7 naponta” kicsit gyanus, mert ha visszaemlékezel, akkor nyáron PONT 7 naponta változott az időjárás. Hétköznap-hétvége. Emlékszel?

Most az emlékeinkből ugorjunk fejest egy hengerzárba és lássuk magunk előtt, ahogy a zárban lévő tüskék fel-le mozognak a behelyezett kulcs hatására. Amikor megfelelő helyzetbe kerülnek, elfordíthatóvá válik a zár és nyílik a kapu.

2015. március 20.

Az Égi testek +felelő helyzetbe kerülnek és nyílik a kapu.

„Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske,
nyitva van az aranykapu csak bújjatok rajta!”